دوره 28، شماره 2 - ( بهار 1401 )                   جلد 28 شماره 2 صفحات 159-140 | برگشت به فهرست نسخه ها

Zafari J, Javani Jouni F, Shams E, Rastegari A A. The Effect of Snake Venom (Naja Naja Oxiana) on Proliferation Rate of cancer Cells. Intern Med Today 2022; 28 (2) :140-159
ظفری جابر، جوانی جونی فاطمه، شمس الهه، رستگاری علی اصغر. اثر سم مار ناجا ناجا اکسیانا بر نرخ تکثیر سلول‌های سرطانی. طب داخلی روز. 1401; 28 (2) :140-159

1- گروه سم شناسی و داروشناسی، دانشکده علوم دارویی، واحد علوم پزشکی تهران، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران.
2- گروه مهندسی پزشکی، دانشکده بهداشت، واحد علوم پزشکی تهران، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران.
3- دانشکده علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی بهبهان، بهبهان، ایران.
4- گروه بیوشیمی سلولی و مولکولی، دانشکده علوم زیستی، واحد فلاورجان، دانشگاه آزاد اسلامی، ‌اصفهان، ایران. ، aa.rastegari@iau.ac.ir
اهداف ازآنجاکه سرطان از عوامل اصلی مرگ در سراسر جهان است، یافتن راه بهتری برای درمان آن ضروری به‌نظر می‌رسد. دوکسوروبیسین یکی از داروهای رایج در درمان سرطان است که اثرات منفی و سمی بسیاری درپی دارد. بنابراین تلاش‌ برای تولید داروهای ضد‌سرطان مؤثر ازطریق غربالگری ترکیبات طبیعی مانند سموم حیوانات ادامه دارد. مطالعه حاضر با هدف بررسی تأثیر سم مار ناجا ناجا اکسیانا در مقایسه با داروی دوکسوروبیسین بر نرخ تکثیر و میزان غلظت مالون‌دی‌آلدئید در رده سلولی سرطانی دهانه رحم انسان هلا و سلول‌های فیبروبلاست انجام شد.
مواد و روش ها رده‌های سلولی سرطان هلا و طبیعی فیبروبلاست در معرض غلظت‌های مختلف (1، 10، 50، 100 و 500 میکروگرم بر میلی‌لیتر) سم مار و داروی دوکسوروبیسین به مدت 24 و 48 ساعت قرار گرفتند. نرخ تکثیر با استفاده از رنگ‌آمیزی تریپان بلو انجام و برای بررسی اثرات استرس اکسیداتیو غلظت مالون‌دی‌آلدئید اندازه‌گیری شد. داده‌ها با نرم‌افزار SPSS نسخه 19تحلیل شدند.
یافته ها نتایج نشان می‌دهد با افزایش غلظت و زمان تیمار با سم مار و دوکسوروبیسین، نرخ تکثیر سلول‌ها کاهش و میزان مالون‌دی‌آ‌لدئید افزایش می‌یابد. بیشترین کاهش نرخ تکثیر و افزایش غلظت مالون‌دی‌آلدئید در رده سلولی سرطان هلا تیمارشده با غلظت 500 میکروگرم بر میلی‌لیتر سم مار به‌مدت 48 ساعت مشاهده شد.
نتیجه گیری سم مار در مقایسه با دوکسوروبیسین اثر مهارکنندگی قابل‌توجهی بر رده سلولی سرطانی هلا با حداقل تأثیر بر سلول‌های نرمال فیبروبلاست دارد.
متن کامل [PDF 4644 kb]   (606 دریافت) |   |   متن کامل (HTML)  (673 مشاهده)
دریافت: 1400/4/1 | پذیرش: 1400/12/21 | انتشار: 1401/1/12